Korupce a spiritualita

01.02.2011 15:24

Už jste taky přišli na to, že korupce je nedílnou součástí dnešního ekonomického systému a tudíž neodstranitelná bez totální změny či odstranění systému? To není jen nějaká dílčí nedokonalost způsobená neochotou politiků přijmout „správné“ zákony nebo neochotou policie a soudů podle nich hledat a trestat zločince. Celý systém společnosti a náš společný systém přesvědčení o fungování společnosti jsou totiž postavené tak, že zločince vytvářejí a jejich chování podporují.

Prvním problémem je to, že základem ekonomického systému je maximalizace zisku a za úspěšné jsou považováni ti, kteří maximální zisk mají. A maximalizace zisku vede ke korupci, naprosto zákonitě a geneticky obzvlášť tam, kde se dotýká veřejný a soukromý sektor.

Zisk na jedné straně systému je roven ztrátě na druhé straně. Ekonomům se sice podařilo různými triky vytěsnit ztráty za hranice ekonomiky, ale ty se jen přesunuly například do oblasti životního prostředí, zdraví lidí nebo mezilidských vztahů. Taky začíná být zřejmé, že soukromé zisky jsou jednou stranou mince a tou druhou jsou veřejné dluhy. Takže nic jako udržitelný zisk neexistuje. Co dát jako základ ekonomického systému maximalizaci bohatství?

Sice současný trend v komerčním sektoru je maximalizace hodnoty pro , všechny zájmové skupiny tedy akcionáře, zákazníky, zaměstnance, prostředí a pomalu se prosazuje trend 3E ekonomika, ekologie, etika. Vítězství pro všechny je možná cesta, ale je to běh na dlouhou trať.

Častý je názor, že důvodem pro bujení korupce je hlavně netransparentnost a nulová právní odpovědnost. Ale ani transparentnost ani plná zodpovědnost korupci prostě neodstraní, protože ta je geneticky součástí systému. Lidé jí ze strachu nebudou dělat, ale pořád si budou vědomí, že by si tím hodně pomohli. Lepší je systém, kde vůbec nikoho ani nenapadne někoho korumpovat a tak se to ani nemusí zakazovat a kontrolovat a hlídat...

Korupce není primární problém, dokonce ani politika jím není. Primárním problémem je systém našich přesvědčení o světě a jeho fungování, čili je to spirituální problém a ten lze vyřešit jen spirituálními prostředky na spirituální rovině, nikoliv ekonomicky, politicky, právně nebo policejně.

Začíná to třeba krizí důvěry - nevěřím třeba těm, kteří bojují proti korupci, protože na spirituální rovině jsou úplně stejní jako ti, proti kterým bojují - prostě jsou to politici a řeší problém politicky. A přitom nevěřím, že by byli lepšími politiky, protože až se objeví příležitost, nechají se zkorumpovat taky, určitě pod nějakým ušlechtilým úmyslem nebo pro blaho lidu.

Spirituální řešení korupce? to je změna přesvědčení o fungování světa.

Chováme se nenažraně, jako by zítra měl vypuknout hladomor nebo máme víru, že na světě je hojnost pro všechny?
Bojujeme o přežití nebo spolupracujeme na rozkvětu?

Tvoříme zisk pro pár jednotlivců nebo tvoříme bohatství pro všechny?

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

TOPlist