Česká vize 2009

11.09.2009 00:00

 89 významných českých osobností pomáhá formulovat Českou vizi. Jde o desítku nejdůležitějších hodnot, na kterých by měla stát budoucnost naší společnosti. I my se chceme podílet na tomto spolutvoření, protože to je i naše téma. I my diskutujeme o tom, v jakém světě chceme žít a co je pro nás podstatné.

Vytvoření společné vize toho, kam chceme směřovat, je pro nás důležité, protože cítíme, že právě společná vize nám umožňuje změnit současný stav, když se nám nelíbí. V současnosti naše země nemá společnou vizi a tento nedostatek naši politici nahrazují stranickou tvořivostí. Kritika toho, že nejsou schopni tu společnou vizi vytvořit, je nefunkční, protože to má být naše SPOLEČNÁ vize a svůj podíl a zodpovědnost na její tvorbě nemůžeme přesunout na někoho jiného. Pojďme se tedy dohodnout na zadání politikům, co po nich vlastně chceme a v jaké zemi chceme žít, ať vědí, co svou prací za naše peníze mají tvořit. Pojďme se dohodnout, kam společně zamíříme.

Ta vize vzniká zespoda, v srdcích jednotlivců, v malých společenstvích, v diskusích přátel. Tehdy zjišťujeme, co máme společného, na čem se shodneme, jaký modus vivendi mezi sebou ustavíme. A vzlíná vzhůru. Šíří se a formuje ve stále větším okruhu lidí až přijde chvíle, kdy můžeme říct, že je to vize české společnosti.

S přáteli jsme začali, každý pátral po tom, co je pro něho důležité a pak jsme hledali, na čem se dokážeme shodnout a nakonec formulovali vizi našeho společenství. Ale teď vidíme, že to byl, aniž bychom to tehdy tušili, krok k formulaci vize české společnosti.

A co je důležité pro nás? S čím přicházíme my?

1. V prvé řadě vidíme naší společnost jako společenství lidí. Lidská podstata je to, co nás spojuje, co spolu sdílíme, díky čemu jsme ve spojení se životem na Zemi. A uvědomění si existence tohoto společenství nám umožňuje vidět věci a problémy v nadhledu a kontextu, v perspektivě širší než je náš osobní zájem. Proto chceme být součástí společenství.

2. Máme vizi, že společnost, ve které žijeme, je především svobodný prostor tvoření. Svoboda je pro nás širokým polem možností, potenciálem, který můžeme realizovat, je schopností tvořit svůj vlastní život. A my chceme být spolutvůrci tohoto prostoru svobody.

3. Každý z nás má v sobě jedinečný dar, přicházíme na Zemi s posláním, je ukryto v našem srdci, je v tom, co milujeme, v našich touhách. A my přišli vyjádřit to, kým jsme. Zraňuje nás, když tento dar nemůžeme předat, je odmítán nebo zesměšňován, pošlapáván, když jsme nuceni dělat věci, se kterými hluboce nesouhlasíme. A naplňuje nás radostí, když jsou naše dary přijímány, když do jejich realizace můžeme dát celé své srdce. Proto chceme žít ve společnosti, kde můžeme být těmi, kým skutečně jsme.

4. K objevení a rozvoji darů, které přinášíme, potřebujeme podporu druhých lidí, rodičů, učitelů, přátel, společenství a komunit, ale také státu, který chce být společenstvím sebevědomých občanů, ne stádem poslušných ovcí. A cítíme, že podpora jedinečnosti každého z nás právě k tomu objevování a rozvoji vede.

5. Chceme stavět na tom, co je pro nás společné. Věříme, že svět je uspořádán tak, že umožňuje vítězství všech, že vždy existuje řešení, které maximalizuje užitek každého i nás jako celku a k němuž se dostaneme tak, že si jsme vědomi toho, co máme společné. Proto hledáme cesty konsensu, kdy jeden druhému nasloucháme, kdy sdílíme svá přání, vize a záměry a jejich proměnou budujeme to, na čem se shodneme.

6. Uvědomujeme si propojení, kterých je náš život plný. Jsme spojeni mezi sebou v rodinách, v komunitách, v národech, civilizacích i v lidstvu jako celku. Jsme spojeni s přírodou a Zemí. A chceme posilovat všechny tyto vazby, protože jsou životodárné a inspirující, právě jimi proudí elán a nadšení a právě zde vzniká uvědomění, že můžeme společně změnit tuhle planetu tak, že život na ní bude radostí.

7. To, co si vzájemně dáváme, je laskavost a respekt. S laskavostí přijímáme své chyby a nedostatky, respektujeme své schopnosti, jedinečnosti, osobitost a právě tohle nám umožňuje tvořit obohacující koktejl. Laskavost a vzájemný respekt jsou pro nás základ komunikace a mezilidských vztahů a jsou provázeny soucitem, přijetím i pochopením.

8. Smysl toho, proč žijeme, je prožívat radost. A tenhle stát i tahle společnost můžou fungovat tak, že člověk z toho má radost, že je radost žít v české zemi, společně s Čechy a Moravany, že je radost pohledět na naší krajinu, politiku a ekonomiku, že člověk má radost, z toho, co udělá, co prožije, co daruje nebo co dostane. Chceme si dělat radost.

9. Každý z nás se mění, vyvíjíme se, učíme, poznáváme svět, druhé lidi i sami sebe. Poznáváme, že svět nemusí být plný válek a násilí, nemusí být bojem o moc nebo o život, pokud si jsme vědomí propojení mezi námi, toho, co máme společné, když jsme těmi, kým skutečně jsme. Pak mezi námi je mír a harmonie. A my chceme žít vědomý a harmonický život.

10. Naším mottem je Všichni jsme jeden. Jsme součástí jednoho celku.

Tohle jsou základní kameny, ze kterých stavíme naše společenství a věříme, že mohou být i v základech celé společnosti. A tak jsme z nich zformulovali vizi české společnosti:

Česká republika je společenství lidí vytvářející svobodný prostor pro vyjádření toho, kým jsme. Podporuje jedinečnost každého a staví na tom, co je pro nás společné. Spojuje nás vzájemná laskavost, radost a respekt. Aktivity státních institucí, společenských a ekonomických organizací i jednotlivých lidí nám pomáhají k vědomému a harmonickému životu.

To je náš příspěvek.

Je spousta věcí, které nechceme nebo které se nám nelíbí, ale ve vizi se soustředíme jen na to, co skutečně chceme, co opravdu chceme podporovat a čemu chceme dávat svou pozornost. Víme, že spousta toho zatím neexistuje nebo se zdá být utopií, ale věříme, že místo pro to je právě ve vizi, ve které formulujeme cíl, kam se chceme skutečně dostat. Už teď si můžeme vysnít stát nebo společnost, ve kterých chceme žít. Martin Luther King řekl: „I have a dream.“ a jeho sen se stal skutečností a stejně tak i každý náš sen je realizovatelný.

Pojďme společně vytvořit svět, ve kterém je radost žít.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

TOPlist