Chci moudrého, nikoliv modrého prezidenta

25.09.2007 00:00

Podle Václava Klause je naše planeta modrá nikoliv zelená. Ale to není výrok moudrého prezidenta, ale modrého.
V jednom má Václav Klaus pravdu, vliv člověka na globální klima je prakticky zanedbatelný, ale ne nulový. Mýlí se v tom, že se klima nemění. Mění se a to výrazně, ale vliv člověka na něj je naprosto zanedbatelný v porovnání s vlivem, který má Slunce a jeho momentální aktivita. Slunce se mění a to dost, s ním se proměňuje i klima na Zemi, jako už tolikrát v historii. Co s tím? Může se nám to nelíbit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno. Pochybuju, že by to zastavila nějaká rezoluce OSN. Dokonce ani referendum či celonárodní diskuse tuhle změnu klimatu neodvrátí.

Přesto nezoufejme, existuje elegantní řešení. Přizpůsobit naší civilizaci měnícím se podmínkám. Ovšem je to změna, či lépe řečeno Změna s velkým Z. Nebo aby to bylo každému jasné, je to ZMĚNA jako hrom. A jak známo politici mírně řečeno nesnášejí jakékoliv změny. Odrazují totiž voliče, protože ti si myslí, že za všechno můžou politici (ti vládní). A krásnou zpětnou vazbou si naopak politici (ti opoziční) myslí, že můžou jakoukoliv změnu zastavit. Stačí když dostanou politický mandát ve volbách nebo hromadu peněz.

Všichni politici se bojí změny, ti co bojují proti globálnímu oteplování i ti co bojují proti tomuto boji. Al Gore i Václav Klaus jsou na jedné lodi, snaží se udržet status quo. Po pravdě řečeno politici se mají čeho bát, spousta jich totiž tuhle Změnu nepřežije. Po pravdě řečeno jsou politici druh na vymření. Ono se totiž ukazuje, že jsou součástí problému, nikoliv jeho řešením.

Problémem je totiž to, že naše civilizace je krajně neflexibilní a to i díky politikům, kteří neumějí reagovat na měnící se situaci.

Takže, vážení spoluobčané, situace se má asi následovně: došlo ke změně klimatu na Zemi. A naši (čeští i světoví) politici s tímhle zjištěním neumějí pracovat, lakují situaci na růžovo nebo se holedbají, že to změní, prý jim stačí jen dát 1000 miliard. Opravdu jim to věříte?

Svět se změnil, nemůžete za to a nic s tím nenaděláte, takže se netrapte tím, kdo za to může, ani tím, jak vrátit klima nazpět. Jediné, co můžete udělat je, přizpůsobit se změněným podmínkám. Jediné, co můžeme udělat je, změnit naší civilizaci tak, aby tuhle změnu přežila. Když to neuděláme, tak prostě vyhyneme jako dinosauři. Ale my máme všechno potřebné k přežití, máme nápady, máme prostředky, máme chuť, máme sílu. Stačí si to uvědomit.

Žijeme v rozděleném světě, ve kterém je spoustu hranic. Hranice jsou takové čáry ve vzduchu, o kterých si lidé myslí, že jsou velmi důležité. Dokonce jsou kvůli nim ochotní umírat, bojují o ně. Změna nebo překročení hranic je to, čeho se politici děsí. Zkuste se třeba přiblížit k nějaké hranici a klidně vás zastřelí, jen tak, kvůli nějaké čáře ve vzduchu. Takto už umřelo mnoho setmilionů lidí, v boji o čáry. Nejdůležitější jsou ty čáry pro politiky, protože by bez nich nemohli existovat, neměli by žádnou moc a byli by úplně zbyteční. A proto správný politik, aby ukázal svou nepostradatelnost, vždy nějakou novou čáru vytvoří.Tady jsme MY a za čarou jsou ONI. Tady jsou zastánci a tam odpůrci. Tady je pravice, tam levice atd. A my jen čumíme, co se to děje, najednou už ONI nejsou my, tak jako byli dosud? A tak už jsme se strýčkem nepřátelé na život a na smrt, protože já chci radar a on ne?

Takhle nás ty hranice rozdělily, takhle jsme se nechali rozškatulkovat, pěkně chlívek po chlívku, až jsme každý zůstal sám. Ale takhle to nebylo vždycky, na počátku to bylo dokonce tak, že žádné hranice neexistovaly, nebylo žádné MY a ONI, v takovém světě dokonce ani neexistovali politici. Co kdybychom pár hranic zase zrušili a přiblížili se opět k sobě? Jak bychom v takovém jiném světě reagovali na klimatickou změnu?

Představme si třeba, že hladina oceánů stoupne o 10 metrů. Ve světě hranic je to naprostá tragedie, spousta lidí se utopí, protože nesmí překročit hranice určené těmi na souši, spousta lidí umře hlady, protože nesmí překročit hranice určené zákony, spousta jich zemře ve válkách, protože hranice překročí. Politici mají pré, protože jsou těmi nejdůležitějšími, slibují nápravu, návrat do minulého stavu, žádají moc, aby zachránili lidstvo před změnou.

Ve světě bez hranic to probíhá jinak, ti ze zatopených oblastí se přestěhují na suchou zem, s hladovými se rozdělí o jídlo ti, co ho mají a pomohou jim dělat nové věci, které je uživí. Postaví se nová města místo těch zničených, najde se nové místo pro každého. Nikdo nikoho nemusí zachraňovat, protože každý se zachrání sám, každý má na to sílu a prostředky. Nikdo nepotřebuje žádné politiky, kteří ho chtějí spasit. Líbí se vám tenhle plán?


Ale tohle všechno se může dít jen ve světě bez hranic a tedy bez politiků, ve světě, kde nejsou žádní MY a ONI, kde prostě jsme všichni jediným lidstvem, které spolupracuje na svém přežití. Hej lidi, chceme něco takového udělat? Chceme se spojit v úsilí přežít? Najdeme prezidenta, který je natolik moudrý, že půjde touhle cestou?

iDnes 2007 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

TOPlist