Co je to Mír?

18.02.2010 00:00

 „Jak byste to vysvětlili malému dítěti?“ zeptal se nás kamarád Michal.

No, možná si to nejspíš musím ujasnit sám pro sebe. Co je pro mě mír?

Mír je stav bytí, kdy je vše v lidském světě na svém místě. Staří Slované dokonce nerozlišovali mezi světem a mírem, a rusky se dodnes svět řekne Mir. Mír je řád světa, ve kterém všechno do sebe zapadá a jedno druhé podporuje. Lidé, kteří žijí v Míru, čili v tomto řádu, se cítí propojení a podporovaní a tahle podpora a spojení jim dává pocit bezpečí a hojnosti. Mír vyrůstá z toho, že člověk zná smysl svého života a má prostor ho realizovat s maximálním využitím darů, které na Zemi přináší. Když se potkají dva lidé, kteří mají tento Mír, čili řád, v sobě, dokážou velmi rychle najít, co mají společné a jak mohou spolupracovat na dosažení svých cílů, kdy jeden druhého podporují a dokonce dokážou vytvořit něco navíc. Když je takových lidí tisíc, jejich spojená síla roste geometrickou řadou. A stále si klademe otázku, kam se může posunout celé lidstvo, když ve stavu Míru budou všichni lidi.

Když je to zvídavé dítě indigo, stará duše s milionem minulých životů, už nepotřebuje zkoumat, co je mír tím, že zažije válku. Tohle už si zkusilo a už nepotřebuje zkušenosti duality, ono má schopnost být v jednotě, kde je vše přítomno bez nutnosti opaku nebo opozice.

Pro nás dospělé je snadnější vyjmenovat, co není mír, než co je mír a často na ten opak soustředíme víc pozornosti než na mír samotný a dokážeme proti tomu bojovat do roztrhání těla. Ale tudy cesta nevede.

Tak. Teď, když jsem si Mír vyjasnil pro sebe, to zkusím tomu malému dítěti :-)

Mír je, když jsou věci na svém místě.
Mír je, když jsme spolu.
Mír je, když s každým můžeš být kamarád.
Mír je, když můžeš klidně spát.
Mír je, když lidé spolu mluví a usmívají se,
Mír je, když slyšíš smích.
Mír je, když se staví, kreslí a zpívá.
Mír je, když je čistý vzduch, čistá voda a čisté přátelství.

Čtu si to po sobě a koukám na to očima malého dítěte a říkám si v duchu: "Takže když maminka s tatínkem spolu nemluví a neusmívají se, tak není Mír? A když kvůli tomu nemůžu klidně spát a převracím se v postýlce, tak není Mír? A když tatínkovy věci nejsou na svém místě ve skříni, tak není Mír?" ANO !!!!

A má dětská duše hluboce ví, že právě tady vznikají války, že jejich kořeny nejsou někde v Afghánistánu, ale u nás doma, v našich vztazích a že nejvíc pro světový mír uděláme právě tím, když ukončíme tuhle domácí rodinnou válku, která si ročně vyžádá tisíce mrtvých a sirotků, tisíce rozvrácených rodin. Tenhle Mír můžeme my dospělí udělal okamžitě. Nejlépe našim dětem ukážeme, co je Mír tím, když v míru se sebou i mezi sebou taky žijeme.

Pane Míru, tobě dáváme svoji sílu
ať láska vzroste a válka pomine
Mír Míru Mír

(tuhle mantru z Tanců míru jsme zpívali s Mírou Kašparem na Skřídlech)

 

Cesty duší 2010

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

TOPlist