Co vznikne za 267 církevních miliard?

24.01.2008 00:00

267 miliard církvím během šedesáti let, to je pěkná suma, s tou už se dá udělat spoustu věcí. Šlo by díky ní vytvořit spoustu radosti a prostoru pro setkávání lidí, taková částka by podpořila spoustu lidí na jejich cestách za sebepoznáním nebo za životem podle jejich představ a šlo by z ní vybudovat kus světa plného lásky a míru, tak bych jí použil já. 83 % té částky, tj.221 miliard neboli 3,7 miliardy ročně, připadne Katolické církvi. Co s těmi penězi asi udělají oni? Položil jsem si tuhle otázku a začal pátrat. Peníze přicházejí, tak jistě mají rozmyšleno, co s nimi, co díky nim vznikne. Zajímám se o to proto, že jsou to peníze z mých daní a tak chci vědět, co vlastně jejich prostřednictvím tvořím.

Mé pátrání začalo na oficiálních stránkách Katolické církve (https://www.cirkev.cz/). Co vlastně taková církev dělá? Sami to charakterizují takto: "Katolická církev v České republice působí v řadě oblastí a činností. Kromě duchovní služby se církev spolupodílí na zvyšování vzdělanosti a kulturnosti obyvatel. Zejména pro mladé lidi poskytuje církev také mnoho mimoškolních aktivit. Velkou pozornost věnuje církev péče o rodiny. Charitativní služba, péče o seniory a nemocné patří již od počátků církve k základním charakteristikám jejího působení..." To všechno jsou zajímavé činnosti a jistě dokážou spolknout veškeré finance, které se do nich nalejí, podle pravidla, že čím víc peněz na nemocné, tím víc nemocných, čím víc peněz pro pomoc chudým, tím víc chudých. Ale má to všechno nějaký cíl? Co je výsledkem veškerých těch snah? 

Nejsem příliš kovaný v katolické teologii a na jejich stránkách jsem to nenašel, ale smyslem je pravděpodobně samotná existence církve nebo řečeno obráceně, aby existence církve měla nějaký smysl, tak dělají výše zmíněné věci. Církev je pak "společenstvím lidí, tvořících Boží lid. Do Církve vstupuje člověk křtem na základě víry v Ježíše Krista a jeho evangelium. Pro ty, kdo uvěřili, stává se Církev ve všech dobách a národech nástrojem spásy a cestou vykoupení." Ale jak souvisí tvoření tohohle společenství s tím co dělají? Existovalo by to společenství i bez snahy o zvyšování vzdělanosti a kulturnosti obyvatel nebo bez péče o rodiny a seniory? Co tvoří církev, když je ponechána sama sobě? Jak se v ní lidé cítí? Je tam aspoň sranda?

Vzhledem k téměř prázdným kostelům a ponuré atmosféře církevních televizních přenosů, usuzuju, že být v církvi je asi pěkná otrava. Její představitelé se vždycky tváří tak smrtelně vážně, jakoby to jejich poslání bylo tisíckrát důležitější než životy ostatních lidí. A zjevně jim dělá starost, že vůbec nestojím, spolu se 70% Čechů, o spasení nebo o to, aby mi zprostředkovávali kontakt s Bohem, natož mě vzdělávali a zkulturňovali. Jejich nabídka, že "vrcholem života ... je slavení Eucharistie, památky poslední večeře, kdy Ježíš před svou smrtí daroval svým přátelům své Tělo a Krev", mě neoslovuje. Jednou jsem tu „slavnost" viděl a nápadně se to podobalo pohřbu. O slavení a o radosti mám naprosto odlišné představy.

Tak se ptám, jestli jim těch našich 3,7 miliardy ročně pomůže to změnit. Stanou se z kostelů místa normálního setkávání lidí, místo zamřížovaných skladišť prázdných lavic? Stanou se z kněžích naslouchající a empatičtí průvodci našimi životy, místo abychom od nich slýchali mudrlanské rady, kázání o tom, jak jsme špatní a co všechno musíme a nesmíme? Stane se z církve společenství, do kterého se lidé hrnou, místo toho, aby z něj znechuceně odcházeli? Kolik peněz je na tuhle změnu třeba? Domnívám se, že žádné.

Nikde jsem nenašel zmínky o tom, jak ty peníze použijí, takže předpokládám, že je nalejí do činností, které dělají už teď, čili do toho vzdělávání nekulturních obyvatel Česka, mimoškolních aktivit potenciálně zlobivých mladých lidí, do péče o chudé seniory a o rostoucí počet nemocných. A aby tohle všechno mohli dělat a utratit na to 3,7 miliardy korun, potřebují nutně spoustu nekulturních, nevzdělaných, zlobivých, chudých a nemocných lidí, bez nich by ty všechny jejich činnosti ztratily smysl. A tak si je vytvoří. Takže mám takový nepříjemný pocit, že ty naše peníze budou tvořit nekulturnost, nevzdělanost, zločinnost, chudobu a nemoce, aby Katolická církev měla co dělat. A to se mi nelíbí.
Ovšem církve v tom nejsou samy, náš roztomilý stát dělá to samé. Tvoří zločince, aby se měli policisté a soudci čím bavit, vyrábí nemocné, aby zaměstnal doktory, pěstuje si chudé, aby sociální pracovníci nezlenivěli, prostě vytváří problémy, aby se politici mohli blýsknout při jejich řešení. Mám tisíc chutí nedat už tomuhle státu ani korunu.
 

iDnes 2008

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode

TOPlist