Íránská internetová revoluce

23.06.2009 00:00

 Íránská internetová revoluce


22.6.2009

Politici celého světa teď řeší jeden společný problém, odpůrci se proti nim šikují pomocí internetu, Ing.Paroubek by mohl vyprávět. Media, která vždycky měli pod kontrolou a která dovedně využívali k manipulaci a udržení moci, se jim začínají vymykat z rukou. Kde to jsme, když si každý může do světa psát, co chce?
Události v Íránu nápadně připomínají dění na náměstí Tchien-an-men v roce 1989, ale je zde jedna podstatná změna. Svět se změnil a obrovským způsobem propojil pomocí internetu a webu 2.0. Dodnes se spekuluje, co se před dvaceti lety v Číně dělo, svědectví je málo. To, co se děje v Íránu, sledujeme prakticky v přímém přenosu a online i přes veškerou snahu režimu o cenzuru a zrušení svobody slova. Umlčet internet je totiž neskonale těžší než kontrolovat vydávání novin nebo vysílání televizí, díky mobilním telefonům s kamerami, Skypu, blogům, youtube nebo Facebooku může být reportérem každý. A z Íránu svědectví přicházejí (video umírající Nedy Soltani obletělo planetu) a celý svět je vidí. A vidí je i mnoho Íránců, to je nesmírně důležité. Co tenhle proud informací způsobí? Jak promění nastávající události a celý svět?

Internet je zde sice už nějaký ten rok, ale teprve web 2.0 z něj udělal nebezpečného protivníka pro politiky. Je to technologie prakticky využitelná jen dva roky a už dokázala docela zahýbat světem mocných, asi byla rozhodujícím faktorem v amerických prezidentských volbách, zapojila se do rusko-gruzínské války v srpnu 2008, přispěla k porážce ČSSD v evropských volbách a dokonce v Peru pomáhá indiánům v boji s vládou o pralesy. Teď sledujeme první revoluci, kterou podnítila a umožnila. A tohle je jen začátek, práce dvouletého batolete. Co se stane, až tahle technologie dospěje? Až nás lidi na ulicích celého světa propojí? Až díky proudícím informacím prohlédneme lži a manipulace, kterými nás politici krmí?

Možná že síla našeho propojení ještě není tak silná a ajatolláhové zakroutí íránské internetové revoluci krkem, to se může stát, ale musí to udělat v přímém přenosu a před zraky celého světa, nezamaskují to, neschovají se a neokecají to. A navěky budou na síti připomínky jejich činů a jednou přijde chvíle, kdy tahle svědectví srazí hlavy jim. Od této chvíle se každý Íránec může podívat, jak jeho vláda zachází s odpůrci a může si přečíst jejich vlastní výpovědi bez cenzury, za co bojovali a umírali. A může přemýšlet...

Jistě, realita Íránu je pro nás na Západě těžko pochopitelná, například tím, že obě strany konfliktu se považují za dobré muslimy, obránce islámské revoluce a obdivovatele ajatolláha Chomejního, ale je spousta věcí, které nás spojují a kde naprosto přesně chápeme, o co jde. I díky internetu, kde si oba světy koukají do kuchyní. Když dívky v zelených šátcích šly ulicí s transparentem „Kde je můj hlas?", aby protestovaly proti manipulaci s volbami, jejich motivy nám byli srozumitelné. Když po prvním masakru z minulého týdne probíhala demonstrace pod heslem „Kam se poděl můj přítel?" i tehdy jsme věděli, o co jde, i když druhým heslem bylo „Bůh je veliký" (Alláhu akbar). My na Západě a lidi v Íránu jsme totiž součástí jednoho celku, který se jmenuje lidstvo, a bez politiků, kteří nás poštvávají proti sobě, se dokážeme docela dobře domluvit na spoustě věcí, například na tom, že chceme vzájemný respekt a mírové soužití. A jak vidno podle posledních událostí, chceme i od našich politiků podobné věci, naslouchání našim názorům, a když už si hrajeme na demokracii, tak podle pravidel. A díky internetu si to můžeme sdělit bez prostředníků. To je obrovská změna i proti situaci před pěti lety.

Umlčet internet samozřejmě lze, stačí přestat vyrábět elektřinu, přestříhat všechny dráty a rozdrtit všechny počítače. Ale pokuste se jako diktátor něco takového udělat? Věřím tomu, že by to způsobilo revoluci v tu ránu, protože to je návrat do pravěku. To nelze udělat ani v Íránu, Írán je sice neliberální a protizápadní, ale je modernistický a svým způsobem je či byl demokratický. Íránci milují moderní technologie, pokud je mohou převzít svým způsobem bez ideologické či kulturní omáčky. Milují satelitní televize, mobilní telefony, počítače a i internet. Ty jim totiž nikdo ze západu necpal, ale museli se velmi sami snažit, aby je získali. Ovšem tyhle technologie, které lze skvěle využít i k šíření Koránu, islámu či výzvám k svaté válce, hlavně propojují lidi, dávají je do kontaktu a tak zespoda mění jejich myšlení a vědomí. A tím boří veškeré vertikály moci a systémy zastrašování či ovládání, na kterých jsou postaveny současné státy. A brzo je zboří, protože se zde rodí nová síla, schopná změnit svět. Připravme se na to.

Revoluce online

23.6.2009

Naskočte a přidejte se. Právě začala revoluce a i vy v Čechách můžete být u toho. To, že to začalo v Íránu, je druhořadé. Ta revoluce totiž probíhá na internetu a k účasti potřebujete jen být připojení.
Jsme uprostřed informační revoluce, která mění svět kolem nás, proměňuje nás samotné a naše vnímání. Mění se náš pohled na události i na druhé lidi a proměňují se i samotné události. Všechno a všichni se digitalizují. Jsme nejen ve víru digitální revoluce, ale dochází také k digitalizaci revolucí, viz Írán.

Jak to začalo? Po zmanipulovaných prezidentských volbách a pochybném Ahmadínežádovu vítězství probíhaly v ulicích íránských měst mohutné protesty, které státní moc brutálně potlačovala. Ale otevřeli jsme druhou frontu - internet, který je informačním zázemím protestujících a kam moc ajatolláhů nesahá. Ti sice vyhrávají pouliční válku, ale na internetu těžce prohrávají, protože jejich brutalitu můžeme online sledovat v celém světě. A protože my připojení na síť jsme z 99% mírumilovní, fandíme slabším a utlačovaným a ctíme elementární lidskou slušnost, naše sympatie se přirozeně kloní na jednu stranu, ať se to politikům líbí nebo ne.

Velká změna světa, kterou právě prožíváme, pramení z toho, že se mnohonásobně zvyšuje důležitost dění v internetovém prostoru, protože má čím dál větší dopad na život tam venku. Má vliv na mnohem víc lidí, než se myslí, protože zde fungují fenomény změny vědomí či „sté opice", o kterých ještě moc nevíme. A týká se to i Íránu, i když se jeho vládcové domnívají, že to není důležité, že hlavní je, kdo sedí v sedle a má pod palcem armádu a tajné služby. Podvratné působení internetu je subtilnější, zůstávají v něm totiž digitální otisky a obrazy události, které nám umožňují se spojovat a akumulovat naše odhodlání ke změně. Stokrát to bylo v minulosti málo a nepovedlo se to, ale teď přišla chvíle, kdy pohár přetekl.

Internet přestává být pouhým médiem a zprostředkovatelem informací a stává se prostorem, kde události vznikají a probíhají. To způsobilo, že i revoluce v Íránu se dostala do naší bezprostřední blízkosti, už nezáleží na tom, jestli se to děje za rohem nebo na jiném kontinentu nebo v jakém jazyce a tak se účastníky dění v Íránu stávají i lidé, kteří jsou geograficky vzdálení. Tuhle revoluci aktivně a účinně podporují tisíce lidí po celém světě už jen tím, že sledují dění, píší o něm, předávají informace, překládají, dávají těm událostem kontext a souvislosti, věnují jim svou pozornost a energii a posílají tam své modlitby a lásku. Ani vy už nemusíte čekat, až co řeknou v televizi nebo co napíšou v novinách, můžete samostatně získávat informace v reálném čase, přemýšlet, vidět, slyšet a pokud to s vámi souzní, tak se i okamžitě připojit.

Téměř online prostřednictvím Twitteru či Facebooku přicházejí z Íránu zprávy a tak můžeme sledovat skutečnou aktivitu živých lidí tam venku a ti tak přestávají být vzdálení a neznámí. Jsou aktivní, píšou o sobě, jejich portréty a příběhy obíhají svět, a i když zemřou, jejich digitální otisk tu stále zůstává a stále působí. Dá se něco takového porazit střelbou? Vždyť internet je konstruovaný tak, aby přežil sovětský jaderný útok.

Už jsme zažili pár televizních válek či revolucí v přímém přenosu, kdy masmédia vytvářela obraz bojů. To, co se děje v Íránu je jiné v tom, že televize a další „kamenná" media v nich hrají druhořadou roli těch, co jen sledují dění na internetu, který je primárním. Ze světa přímých přenosů vstupujeme do aktivního světa online. Tahle revoluce se ani nesnaží spektakulárně upoutat pozornost světových televizí, aby ony vytvořily její mediální obraz. Ten tvoří tisíce lidí na internetu (z Íránu i ze světa), tím, co sami píšou, svými videi, svými výpověďmi a tenhle autentický rej je magneticky přitažlivý, hlavně pro ty, o jejichž životy jde. Fenomén Nedy Agha Soltan nestvořili marketingoví mágové CNN, ale internetová komunita.

A proč bychom se i my v Čechách měli zajímat o tuhle revoluci? Protože její principy brzy změní i naší politiku, i my máme internet, i tady jsou sociální sítě a i tady stojí politici za starou belu.

iDnes 2009

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode

TOPlist