Jak ČEZ vytváří chudobu

09.01.2008 00:00

Přeju panu Romanovi těch 840 milionů, skvěle zvládl úkol, který mu byl zadán, maximalizovat zisk ČEZu. Otázkou ovšem je, jestli maximalizace zisku téhle polostátní firmy je tím, co tvoří bohatství lidské společnosti. Silně o tom pochybuju.

Potíž se ziskem je v tom, že vždy z principu vytváří někde jinde ztrátu. Zisk je totiž účetní operace, rozdíl mezi má dáti a dal, a pomocí účetnictví se bohatství netvoří, jen se přelívají peníze z jedné strany na druhou. Zdrojem bohatství je lidská práce, nápady a tvořivost, ne zisk. Když má někdo zisk, má někdo jiný ztrátu. Otázka proto zní, kdo je tím, kdo doplácí na zisk ČEZu?

Zisk ČEZu je jistě legální, umožněný zákony téhle země. Taky je asi v souladu s ekonomickými zákonitostmi, jakými jsou třeba poučky o tom, že monopol si může diktovat cenu a tím svůj zisk zvyšovat nebo že na zisku zainteresovaní mazažeři se můžou přetrhnout, aby ho zvýšili. A ČEZ také nedělá nic jiného než ostatní firmy v zemi, snaží se svůj zisk maximalizovat. Jistě také platí dobře svým zaměstnancům a evropský trh s elektřinou zaručuje, že jeho zákazníci neplatí víc než jinde v Evropě. Ta ztráta není na první pohled v ekonomice viditelná a přelévá se do celé společnosti.

Maximalizace zisku ČEZu vede např. přes maximalizaci prodeje elektrické energie, to znamená maximalizaci provozu elektráren, maximalizaci těžby uhlí, maximalizaci znečištění atd. Takže zisk ČEZu financujeme my všichni čistým vzduchem, pitnou vodou, naší krajinou a svým zdravím. ČEZ tyhle komodity spotřebovává a vrací nám zdevastované životní prostředí a nějakou tu energii a sám si ponechává zisk. Je to opravdu to, co chceme?

Naším záměrem přeci není dopřávat ČEZu enormní zisky a díky tomu žít v zamořeném kráteru. Na jedné straně stojí lidé nemocní ze znečištění, na jejich léčení se nedostáva peněz, a na druhé maximalizovaný zisk největšího znečišťovatele.

Je dobré si tuhle skutečnost uvědomit, ale není důvod na ČEZ nadávat, on dělá jen to, co jsme mu řekli, že má dělat. Celá ekonomika dělá to samé, ale je to naše ekonomika. A my lidi jsme jediná síla, která to může změnit. Dali jsme firmám, ekonomům a politikům za úkol tvořit zisk, ale neuvědomili jsme si, že zisk jednoho, je ztrátou druhého. Je načase dát jim jiný úkol - tvořte bohatství. Pro mě jsou třeba obrovským bohatstvím čistý vzduch nebo čistá voda nebo čisté mezilidské vztahy.

Úkol ČEZu dnes zní: zajisti dodávky elektřiny při maximalizaci zisku. Ale můžeme mu dát nějaký jiný např.: zajisti dodávky elektřiny při maximalizaci čistoty vzduchu nebo při minimalizaci její spotřeby. Cítím, že takovýhle úkol by podpořil život v téhle zemi.
 

iDnes 2008

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode

TOPlist