Lze nahradit čakry něčím jiným?

20.11.2011 14:45

Některým lidem se zdá, že čakry jsou „zastaralé“, pořádně nefungují, furt se zacpávají a hledají něco jiného.  Když ovšem chápeme fungování a význam lidského energetického systému, je nám jasné, že odstranit čakry je asi tak snadné jako odstranit jakýkoliv jiný systém v lidském těle, například trávicí soustavu. S ní jsou taky pořád problémy, pořád se ucpává, způsobuje bolení břicha a spousta lidí na její nefunkčnost dokonce umírá. A obsahuje dokonce i takové nesmysly jako je slepé střevo, přesto chápeme, že vyměnit jí třeba za sebedokonalejší spalovací motor nelze. Trávicí soustavu a i čakry prostě k životu potřebujeme a krokem dál není spekulovat o jejich odstranění, ale hlouběji pronikat do jejich fungování a soustavnou prací na sobě odstraňovat blokády, které jejich funkčnost brzdí.

Na čakry a lidský energetický systém je ovšem možný dvojí pohled. Ten první je vidí jako součást naší lidské podstaty podobně fundamentální a tedy neodstranitelné jako je třeba právě trávicí systém, ten druhý chápe, že je to jen naše mentální konstrukce přibližně popisující skutečný 4D či 5D lidský energetický systém a že můžeme vytvořit jinou mentální konstrukci, se kterou se nám třeba bude pracovat lépe.

Existují modely lidského energetického systému, které vůbec nepoužívají pojem čakra, či i jen její představu, ale tím, že mají jinou mentální představu, neznamená to, že popisují jiný energetický systém.  Příkladem takového alternativního modelu je třeba Kabbala a její Strom života, který pojem čakra nepoužívá, má však podobný model „nádob“ zvaných sefíry.

Spousta  starých národů přišla na způsoby, jak s lidským energetickým systémem pracovat. Je zajímavé, jak jsou ty způsoby komplexní a všeobjímající a v rámci sebe sama i vševysvětlující. Liší se ovšem v celkové hloubce. Některé jsou mělčí oproti starým indickým naukám o čakrách, jiné hlubší. Mělčí ovšem neznamená horší a hlubší neznamená lepší, jen to jsou různé úrovně téhož. A pokud některým lidem k jejich životnímu poslání stačí některý mělčí či jednodušší pohled na lidský energetický systém, je to úplně ok. Pokud je takový model oslovuje, směle do jeho zkoumání, je spoustu dobrých modelů pro práci s lidským energetickým systémem. Ale žádný z nich nepopisuje jiný energetický systém než čakrový model, jen mají jiné představy o něm. Z vyššího pohledu jsou většinou skvěle kompatibilní s modelem, který používá čakry a aurická těla.

Dalším důvodem opustit čakry má být to, že skrze ně s námi druzí snadno manipulují. Jistě, manipulace probíhá právě skrze čakry, typicky přes třetí, ale to není konstrukční chyba čaker spíš jejich nekorektní použití. Ovšem pokud s člověkem někdo manipuluje, když používá čakrový model, bude s ním možno stejně manipulovat i bez čaker - problém není v čakrách, ale v jeho ochotě nechat se manipulovat, která se projeví v jakémkoliv modelu lidského energetického systému, který bude používat.

Také se objevil názor, že čakry nám vnutily andělské bytosti, aby nás mohli ovládat, a že jsou tudíž proti naší přirozenosti. To je ovšem poměrně nesmyslné obvinění, jako obviňovat andělské bytosti, že nám vnutili ruce a nohy a proto teď musíme rychle chodit do práce a tam dělat věci, které nás nebaví. Samotný lidský energetický systém je výsledkem milionů a miliard let evoluce na Zemi, vznikal kopírováním a upravováním energetických systémů našich předchůdců a i když tuto práci opravdu andělské bytosti dělají, má tak přísná pravidla, že slova jako „vnutit“ či „ovládat“ v nich nemají místo.  Pokud se bavíme o modelu lidského energetického systému s kroužícími víry energie rozmístěnými podél osy těla a vyživujícími různé aspekty našeho života, tak ten je ovšem čistě lidský. Byl samozřejmě vytvořený před několika tisíciletími ve spolupráci lidí s andělskými bytostmi, protože nám usnadňuje komunikaci, chápání činnosti a fungování lidského energetického systému. Ale obecně vzato andělské bytosti  vůbec čakrový model pro pochopení fungování světa nepotřebují, a kromě komunikace s námi lidmi ani nepoužívají, mají přímější a jasnější chápání toků energií.

Ale i když spirituální bytosti nepotřebují model s čakrami, aby pochopily fungování lidského energetického systému, neznamená to, že mají odlišný energetický systém - mají ho velmi podobný s námi, nebo jinak řečeno, my lidé máme velmi podobný energetický systém se spirituálními bytostmi.

Někteří lidé asi doufají, že zavržením čaker se vyhnou problémům, které aktuálně mají, že když nebudou mít čakry, nebudou se jim tedy například zacpávat. Ale to je naivní představa, deformace a blokády čaker jsou důsledkem bloků v jejich energetickém systému a tyhle nefunkčnosti nezmizí tím, že si vytvoří či převezmou jeho jiný model. Samozřejmě pokud je pro ně obtížné pracovat na sobě a na energetických blocích v čakrovém modelu a lépe se jim pracuje v jiném, je to ok. Ale bez práce se to neobejde nikde.

Svět se od starých dob, kdy vznikaly první modely lidského energetického systému, změnil, je mnohem komplikovanější a komplexnější, proto jsem rád, že tu jsou i komplexnější modely pro práci s tímto systémem, které osvětlují více podstatných detailů a umožňují i jinou práci s ním. Vlastně ani nám nestačí starý indický model a intenzivně se na něm pracuje a rozvíjí se s využitím nového pohledu na svět, který jsme získali například díky vědě.  Čakrový model lidského energetického systému proto vůbec za zastaralý nepovažuju, obzvlášť jeho popis od Barbary Brennan v knize Ruce světla je stále to nejlepší, co lze nastudovat. Existují ovšem i komplexnější modely, kde ovšem vyšší komplikovanost či komplexnost naráží na hranice srozumitelnosti a použitelnosti.

V modelu lidského energetického pole podle Barbary Brennan, který je funkčním kompromisem mezi přílišným zjednodušováním a expandující složitostí, jsou čakry část energetického systému v 4D, v 5D pak je energetický systém modelován jako síť linií či světelná mřížku, v 6D ho pak někteří vidí jako jediné světlo - hvězdu jádra. Všechny tyhle struktury slouží k přenosu vědomí či energie od Zdroje až do našeho fyzického světa. Ve 3D je náš energetický systém založený na chemických reakcích a využívá kapaliny či plyny, proto dýcháme vzduch, jíme jídlo, pijeme vodu, proto máme plíce a srdce a krev - to jsou 3D manifestace toho, co se ve 4D děje v čakrách a aurických polích.

Ačkoliv obecně vzato lze vytvořit úplně jiný energetický systém, což vidíme na mnoha planetách po vesmíru, my lidé jsme svázáni se Zemi a s jejími pravidly, které máme zakódovány v genetickém kódu. Až dokážeme pracovat s lidskou genetickou informací (která je ovšem mnohem víc než jen DNA), můžeme stvořit i jiný lidský energetický systém. Ale již teď máme v sobě zakódovánu změnu, která se v našem energetickém systému projeví během evolučního Vzestupu a transformace vědomí, ale ani tato změna nebude znamenat, že opustíme čakrový model, jen dojde k jeho úpravě a aktualizaci. Jaké změny se chystají, je ovšem téma na další článek.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode

TOPlist