Nová ekonomika

19.09.2011 16:30

Svět bez pěněz

dne 6. září 2011 v 13:45

Ve větším měřítku by lidé mohli fungovat bez peněz jen tehdy, když by si byli vědomí skutečné hodnoty toho, co dělají rukama, hlavou nebo srdcem. Hlavně práce srdcem je dnes brutálně nedoceněná a tak systém založený jen na bezpeněžní výměně a oceňování protislužeb poskytovaných prací rukama nebo hlavou nemůže dlouhodobě fungovat. Často nevidíme skutečnou hodnotu toho, co lidé dělají a co přinášejí ostatním, pokud to nelze rychle zpeněžit. Kdo dnes dokáže náležitě ocenit, když třeba člověk tvoří prostor, dává příležitosti, přináší inspiraci nebo otevírá obzory? Nakolik si ceníme vytváření domova, budování komunity, rozsévání zdraví nebo pěstování dobrých vztahů? A dokážeme vůbec pochopit, jakou obrovskou a těžkou práci dělají ti, co tvoří např. vědomí sounáležitosti, pracují na vzestupu Lidstva nebo přinášejí světlo?

Maximalizujme bohatství ne zisk

dne 8. září 2011 v 20:45

Současný ekonomický systém je poháněn touhou po maximalizaci zisku, protože kdo má největší zisk, je prý nejbohatší, nejslavnější, nejúžasnější. Ovšem zisk na jedné straně systému je značně pofidérní ukazatel úspěchu, protože je vždy vyvážen ztrátami na straně druhé. Ekonomická věda sice dokázala částečně vytěsnit tyhle ztráty za hranice ekonomiky, ale to neznamená, že zmizely. A nejedná se jen o vývoz ztrát do Afriky jako protiváhu zisků na Severu. Ty ztráty jsou i u nás, jsme nemocnější, stresovanější, naše vztahy a rodiny se rozpadají, životní prostředí je zničené. To všechno jsou ty mimoekonomické ztráty, které jsme nucení všichni nést, aby si pár jednotlivců mohlo připsat zisk. Vůbec není trapně idealistické hledat jiný systém, pro začátek by třeba stačilo dát ekonomice jiný cíl - místo maximalizace zisku, až maximalizuje bohatství, do kterého je třeba počítat i věci jako čistý vzduch, čisté vody a čisté vztahy

 

Alternativy kapitalismu i socialismu

dne 14. září 2011 v 14:25

   I když kapitalismus založený na maximalizaci zisku nefunguje a socialismus založený na jeho jiném přerozdělování je ještě horší, je zavádějící závěr, že ke kapitalismu žádná alternativa není. Problém je v té maximalizaci soukromých zisků, která je středobodem celého současného ekonomického systému a kterou socialismus obměňoval jen tím, že zisk znárodnil. Alternativou je nahradit zisk jiným cílem, kterého má ekonomický systém dosahovat.

   Zisk je problém, protože je fiktivní a je vždy vyvážen stejně velkou ztrátou. Tu sice současná ekonomie jako společenská věda dokázala vytěsnit z mantinelů ekonomiky a tak všechny soukromé ekonomické subjekty mohou být v zisku, ale ta ztráta nezmizela, jen je "neekonomická". V současnosti tak zisky pár superboháčů jsou vyváženy zničeným životním prostředí, rozpadajícími se rodinami a mezilidskými vztahy, epidemií deprese, kriminalitou atd.

   I z vyjádření například Warrena Buffetta, který žádá zdanění zisků miliardářů je patrné, že už i ti, co si ze systému nejvíc berou, si uvědomují, že současný systém založený na maximalizaci zisku je v koncích. Prostě takto to dál nejde. Miliardy lidí, kteří jsou nuceni nést ztráty vzniklé maximalizací zisků úzké elity, ztrácejí trpělivost i motivaci a co se stane, když na protest přestanou pracovat?

   Na počátku ekonomové prohlásili, že dosahovat zisku má právo každý, kdo podniká, a vytvořili tím nebezpečné očekávání. A když politici šli podnikajícím na ruku a v zájmu jejich zisků upravili peněžní toky státu, skončilo to ohromnými veřejnými dluhy. Všechny záchranné balíčky během současné krize měly za úkol udržet firmy v "černých" číslech, čili umožnit jejich majitelům dosáhnout zisk. Máme se teď na ně složit prostřednictví státních bankrotů?

   Současný kapitalismus už nespasí nic, je u konce - žádné záchranné balíčky, žádná legislativní kouzla. Je třeba vytvořit jiný systém, který místo maximalizace zisku bude maximalizovat bohatství, čili oceňovat skutečný přínos práce lidí k rozvoji našeho společenství, ne dělat miliardáře z hráčů s fiktivními čísly.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode

TOPlist