O učení

07.11.2009 00:00

Může mladší člověk učit a radit starším lidem,cokoliv?

Může, tohle je vesmír neomezených možností a zde každý může dělat cokoliv. Druhou otázkou je, jestli tím dosáhne toho, co skutečně chce, protože ne vše, co děláme, vede k toužebným výsledkům. Jednou z činností, které tam právě nevedou, je učení a rady druhým lidem, ať starší mladším nebo mladší starším, to je jedno.

Svět se dostal do současného stavu právě tím, že starší učili mladší, vštěpovali jim, nabádali je, radili, poučovali. A mladí podle těch rad jednají - pohled na výsledky tohoto vyučování není příliš radostný, dokonce se nelíbí ani těm starším. Takže je nejvyšší čas totálně změnit pohled na rady a učení.

Člověk se rodí plný moudrosti a to, co se učí, je projevovat jí, užívat jí a rozdávat své dary. Člověk nepotřebuje učitele ani rady, ale svobodný prostor, kde může být tím, kým je.Skvěle vyjádřil rozdíl mezi učitelem a mistrem Osho: "učitel učí, mistr odnaučuje" tím odnaučováním mistr vytváří prostor, ve kterém se konečně může projevit to, kým žák je.

Naši učitelé, ti formální ve školách i neformální (rodiče, média, vedoucí, kněží) zahlcují ten náš prostor svými radami a informacemi a poučkami a člověk pak nemá prostor objevit tu svou vnitřní moudrost. Pak přichází mistr a ten přejatý čurbes zničí a destruuje.

Samozřejmě, že se lidé učí. To, že jsou moudří a osvícení neznamená, že se nemusí učit. Ale ten proces učení probíhá úplně jinak, obrací se jeho perspektiva a tok informací. Učení neprobíhá tak, že člověk přijímá informace, ale že je vydává a ten svobodný prostor kolem, mu dodává podněty. Přesně takto se učí malé děti, než je rodiče zahltí a ochočí svými slovy. My lidé jsme samoučící se systémy, učíme se prostřednictvím interakcí s okolím ne tím, že máme učitele. Jak se dítě naučí chodit? Taky nemá žádného učitele chození, ale vidí, jak se chodí a zkouší to tak dlouho, až se to naučí a stejně to funguje se vším. takhle jsem se naučil pracovat s počítačem, takhle jsem se naučil vnímat duchovno, vidět auru, prožívat propojení s lidmi.
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode

TOPlist