Osudové osmičky a rok 2009

30.12.2008 00:00

Je za námi „neosudový“ rok 2008 a očekávaná změna nenastala. Proč? Tep dějin v České kotlině se totiž změnil. To, co k nám přichází, není už osudové, ale je to výsledek naší svobodné volby.

V roce 2008 jsme si připoměli spoustu „osudových“ výročí z let končících osmičkou. A tato „osudovost“ byla určující energií Čech v uplynulých osmi stoletích, ale něco se změnilo. Tato změna nebyla zatím příliš patrná, protože se zde bavíme o tendencích celých staletí a od té změny uplynulo jen dvacet let. Ale dnes už je patrné, že se zde objevil nový vzor nebo nový motiv. Devítka.

Devítka je číslem svobody, mládí a také propojenosti. S devítkou v srdci Čechy vstupují do proudu světových dějin. Byly v něm již v uplynulém století, které začínalo 19.., ale osudová a mocenská osmička stále ještě udávala tón. V těch osmičkových letech k nám přicházely vnější energie a zásadně ovlivňovaly dění v Čechách bez ohledu na místní podmínky, které se musely přizpůsobovat těmto proudům. Už rok 1918 byl toho příkladem, kdy vnější okolnosti konce války a rozpadu Rakousko-Uherska umožnily vznik republiky. V letech 1938, 1948 a 1968 jsme byli pod tlakem vnější agrese Německa nebo Ruska.

V devítkových letech naopak v Čechách vyrůstala vnitřní síla, která se šířila do světa a inspirovala. A ta síla byla vždy spojena se svobodou člověka bez ohledu na vnější okolnosti. V roce 1939 studenti statečně vystoupili proti německé okupaci, v roce 1969 totéž udělat Jan Palach proti okupaci ruské a v roce 1989 revoluce vyprovokovaná studenty svrhla totalitu. Tohle je nový motiv českých dějin, svoboda, která z nás tryská, vyráží na povrh a utkává se v boji s mocí bez ohledu na momentální šance na vítezství, ale s vědomím principu, že toto povstání je cenné pro lidskost, ať už dopadne jakkoliv.

Rok 1989 byl přelomový v českých dějinách i z energetického hlediska, které se vymanily ze své „osudovosti“ či mocenského vlivu a vstoupily do éry svobodné volby. Devítka získala vrh nad osmičkou. Zábavnou karikaturou osmičkových dějin je pak rok 1998 a naganské vítězství našich hokejistů. Od té chvíle jsme si vědomí, že vše, co se v Čechách děje, je naše svobodné rozhodnutí.

Jak s touto svobodou naložíme v roce 2009?

30.12.2008
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

TOPlist