Princip hojnosti

08.09.2007 00:00

Princip hojnost je postaven na vědomí, že je dostatek všeho, co potřebujeme k životu podle svých nejkrásnějších představ. Peníze jsou energie a jako každá energie kudy tečou, tudy tvoří. Říkám jim odkud a kam mají téct, co mají v mém životě vytvořit...třeba si to nakreslím, ale zkouším to třeba také slyšet, cítit nebo ochutnat. Druhý krok je prožít si dopředu jaké to je, když už je hotovo. Co prožívám, když už mám dostatek peněz a času? Jaký je to pocit?

Co cítím? svobodu, volnost, obrovské sebevědomí, bezpečí, tvořím svůj život podle svých nejkrásnějších představ. Peníze přitékají a odtékají a cestou tvoří dům, zahradu, čistý vzduch, čistou vodu, čisté vztahy, zdravé jídlo, radost, harmonii, mír…Vedu lidi k hojnosti, ukazuju jim, kde tu hojnost ve svém životě už mají a mohou jí projevit okamžitě. Hojnost není otázkou majetku a bohatství nemá nic společného se ziskem.

Bohatství a hojnost jsou spojené s jednou úžasnou vlastností, se štědrostí. Znám chudáky s miliardou na kontě a znám boháče bez koruny v kapse, rozdíl mezi nimi je právě ve štědrosti. Ale ono nejde o to, jak je kdo štědrý k druhým, ale sám k sobě. Dovoluju druhým ocenit to, co jim dávám, jak si mých darů váží, jakou mají pro ně hodnotu. Mým prostřednictvím si totiž mohou uvědomit, jak si váží sami sebe, jak si cení času, který se mnou strávili, jakou hodnotu má pro ně to, co se mnou prožili. Já jim DARUJU svou práci, čas, energii a lásku a oni mi DARUJÍ peníze nebo věci.

Principielně je to něco jiného než BRANÍ si peněz za práci. Dovoluju druhým být štědrými, ať se se mnou rozdělí o to, čeho mají nadbytek. Já mám nadbytek lásky a s radostí se dělím, a někdo má nadbytek peněz a o ně se zase on dělí se mnou. Je to nový ekonomický systém založen na hojnosti, která se projevuje štědrostí. DÁVÁM a PŘIJÍMÁM, to jsou dvě strany jedné mince. A rozdíl mezi dary, které dávám a které přijímám je nulový, nic si nenechávám, jedině tak mohou ty peníze téct a tvořit.Já podpořím tebe, ty podpoříš tamtu paní, ta podpoří toho kluka atd. až se Kruh uzavře a někdo neznámý zase podpoří mě. Ale je to úplně jiná ekonomika, než která funguje teď kolem nás.

Tahle Nová ekonomika začíná v malém, je nás pár, co se podporujeme, ale připojují se k nám další a další lidi. Jak do systému vkládáme svou práci, elán, nadšení, nápady, inspiraci, tak se jeho hodnota zvyšuje, protože tohle jsou zdroje bohatství, ne peníze nebo zisk. Má práce podporuje tvou práci, tvá inspirace podporuje mou inspiraci, takhle dochází k akumulaci bohatství. Tenhle systém je štědrý k těm, kdo jsou štedří k němu, dávám mu všechno (lásku, energii, soucit) a i on dává všechno mě, podpoří mě v každém mém přání.

A jak chci třeba docílit čistý vzduch? Současná ekonomika jede na čistý vzduch, nasává ho do sebe a zpět chrlí sajrajt. Část lidí z toho má zisk, zbytek lidstva a příroda jsou ve ztrátě. V zisku jsou třeba doktoři, chtějí léčit lidi a protože z toho špinavýho vzduchu jsou nemocný skoro všichni, doktoři mají pré, akorát že to nikdy nekončící léčení je neufinancovatelný a státní rozpočet je v deficitu. Opět na jedné straně zisk a na druhé ztráta (třeba zdraví).

Problém současného systému se jmenuje ZISK, protože kdokoliv se ho snaží vytvořit, tvoří někde jinde ztrátu. Maximalizace zisku na jedné straně vede k maximalizaci ztráty někde jinde. Globální ekonomika je ale právě na maximalizaci zisku postavená, a kde jsou ztráty? Špinavý vzduch, špinavá voda, zpludrované oceány a pralesy, miliardy chudých, nezaměstnaných a nemocných lidí. A taky špatné mezilidské vztahy, protože kdo z nás má mít právo dosáhnout zisku a kdo má mít povinnost nést ztrátu?

Nová ekonomika má jiný záměr, tvoří bohatství a jeho zdroj vidí v práci, v nadšení, v nápadech a inspiraci, je založená na podpoře a koncenzu, ne na konfrontaci nebo konkurenci. A čistý vzduch je pro mě obrovským bohatstvím, takže současná ekonomika, která ho špiní, vlastně vyrábí chudobu. Dalším bohatstvím je zdraví, ale současná ekonomika tvoří nemoci atd. Projevem toho, jak si neváží lidí a jejich práce nebo inspirace, jsou chudí, nezaměstnaní, "důchodci" nebo vězni, které chrlí po tisících. Jak chci dosáhnout čistého vzduchu? Chci tvořit takovou ekonomiku, jejímž záměrem je tvorba bohatství, čili mj.tvorba čistého vzduchu. 
 

iDnes 2007

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

TOPlist