Rýpání se v minulosti druhých lidí

18.10.2008 00:00

V roce 1950 bylo panu Kunderovi 21 let, dnes v roce 2008 je mu 79. Dnes je světoznámý spisovatel a pro mnohé morální autorita, v roce 1950 byl tele, tak jako naprostá většina jednadvacetiletých
Přijde mi naprosto absurdní hodnotit život člověka podle toho, co udělal nebo neudělal před padesáti osmi lety a věřím, že tenhle skandál vznikl právě proto, abychom si tuhle absurditu uvědomili.

Taky by mě zajímaly motivy lidí, kteří to rozvířili. Zabývat se panem Kunderou je jistě zábavné, ale možná by se měli podívat do své minulosti, jestli tam sami nemají nějakého kostlivce. Tahle aférka je typickým příkladem manipulace a zastírání problémů. Předhoďte davu kus flákoty, aby se nezabýval tím podstatným - sám sebou, svými vlastními problémy, svými vlastními motivy, sebepoznáním. Rýpání se v minulosti druhých lidí, výzvy k „přiznání“, k „politování“ či k prošení o „odpuštění“, shromažďování davu k vyjádření morálního rozhořčení, k odsouzení nebo k potrestání ukazuje na vnitřní rozpolcenost kazatelů, je to přesný indikátor toho, že problém je na jejich straně.

Takže jestliže je rozhořčen „český národ“ (ať už je to kdokoliv), měl by si „český národ“ zamést před vlastním prahem. Ale on žádný „český národ“ neexistuje, jsou jen jednotliví rozhořčení lidé, vyzývám je, ať tedy mluví o sobě, o svých viných a svých hrdinstvích a vinu či nevinu druhých, ať zase nechají na nich a jejich svědomí.

Minulost nelze změnit, ať už se stalo cokoliv, nic, co uděláme v budoucnu, jí neovlivní. Nelze vymazat minulé činy, nelze je odčinit. A všechny pokusy o nápravu minulosti tvoří jen další a další utrpení. Jediné, co se mění, je okamžik tady a teď, a jediný člověk, kterého každý z nás může změnit, je on sám. Když si tohle lidé uvědomí, udělají pro dobro lidstva či národa stokrát víc než pokřikováním na pachatele či oběti komunismu.

Zlo, které se stvořilo jedním udáním v roce 1950, neudržuje na živu pan Kundera, ale ti dnešní „moralisté“. Oni jsou zodpovědní za to, že se tohle zlo znovu objevilo a je na nich zprovodit ho ze světa, pan Kundera to za ně neudělá. A jak to udělat? Na zlo existuje jediný lék – láska a odpuštění. Milujme a odpouštějme, tím vyléčíme všechny bolesti světa.

Pane Kundero, miluju Vás a odpouštím Vám.
 

iDnes 2008

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

TOPlist