Tej Steiner: zakladatel nebo objevitel?

19.11.2008 00:00

 Při přípravě pozvánky na lednový víkend s Christianem se mezi námi rozproudila diskuse, jestli Tej Steiner je zakladatel nebo objevitel Kruhů srdce. Vnímám, že rozdíl mezi těmi dvěmi rolemi osvětluje podstatu Kruhů i naše chápání, co to Kruhy srdce vlastně jsou nebo čím nejsou.

Tej sám o sobě používá slovo „founder“ – zakladatel. Ale mě to prostě nesedí a nazval jsem ho objevitelem. Jsou Kruhy srdce (Heart Circles) něco, co před Tejem neexistovalo nebo zde jejich podstata byla vždy? Byly tedy Kruhy srdce založeny nebo objeveny?

Nepochybuji o tom, že Tej Steiner jako první použil slovní spojení Heart Circle pro to, co dělal ve skupinách lidí, se kterými třicet let pracoval. Ale Kruhy srdce jsou postavené na principech, které tu existovaly i před tím, které jsou možná věčné nebo alespoň svázané s lidskou podstatou. Tej má pak roli jako např. William Harvey, objevitel krevního oběhu, kterému prostě jako prvnímu došlo, jak to funguje a k čemu by to bylo dobré.

Kruhy srdce mohou být a jsou i zakládány, taky jsem jich několik založil. K založení Kruhu dochází tak, že lidé se sejdou a řeknou, že jsou Kruh srdce. Když o sobě někdo prohlásí, že je „zakladatel Kruhů srdce“ tak si představím, že ten člověk jezdí po světě a zakládá Kruhy. Tuhle práci může samozřejmě dělat i objevitel, ale může jí dělat taky kdokoliv jiný. Je to podobné, jako když král Přemysl Otakar II. jezdil po Čechách a zakládal města. Přemysl Otakar nevymyslel ideu města, tu přejal a aplikoval, říkal, kde bude náměstí, kde ulice, kam budou sahat hradby. Podobně zakladatel Kruhů seznamuje lidi s dohodami či metodami, které v Kruhu fungují.

Tejovu roli kolem Kruhů srdce ale vidím mnohem hlubší, opravdu průkopnickou a objevitelskou, obrazně jako toho, kdo „vymyslel město“, i když vím, že zde bylo mnoho inspirací z minulosti. I když pominu své inkarnační vzpomínky na Atlantidu a Egypt, kde jsme v podobných Kruzích také pracovali, a soustředím se jen na historicky doložené příklady Kruhů, vůbec to nesnižuje Tejovi objevitelské zásluhy. Ale idea Kruhu srdce, ať zvaná jakkoliv jinak, zde byla vždycky. V podobném Kruhu pracovali kabalistické skupiny, v Americe je používají Anonymní alkoholici, jsou podobně používány při různých psychoterapiích a koneckonců i my v Humanity´s Teamu jsme na ně přišli ještě než jsme vůbec o Tejovi či Christianovi slyšeli. Je to prostě tím, že tahle inspirace je ve vzduchu a přichází k nám ze spirituálního světa a mnoho lidí se jí pokouší přenést do reality.

Tejův vklad vidím v tom, že model Kruhů srdce podrobně prozkoumal, skvěle popsal a dokázal vytvořit metody, jak znalost tohoto modelu šířit dál. Ušetřil nám třicet let tápání a bádáni. Tej objevil model Kruhu srdce, tak jako Kolumbus objevil Ameriku, ale jak Amerika, tak Kruhy srdce zde byly vždy, i když jsme o nich nevěděli nebo jsme o nich v životě neslyšeli. Tohle je důvod, proč považuju Teje za objevitele, nikoliv za zakladatele.

Založit lze státy, tak jako Washington a Jefferson založili USA, založit lze řády, jako František z Assissi založil františkány, založit lze církve, tak jako sv.Pavel založit tu katolickou, založit lze sektu, firmu, nadaci. Kruh srdce je ovšem model, který lze objevit, nikoliv však založit. Ještě bych ho mohl vnímat jako vynález, jako když Edison vynalezl žárovku, jako dovednou kombinaci již existujících prvků. Kruh srdce je brilantní zkombinování mnoha znalostí z psychologie, sociologie a spirituality takovým způsobem, že tvoří novou kvalitu. A velmi objevný je i důvod, proč tvořit Kruhy, tohle je něco, co přináší Tej a co objevujeme my všichni právě tady a teď. V tom vidím dokonce i velký objevitelský vklad českého Humanity´s Teamu.

Za tím, že Tej sám sebe označuje za „zakladatele Kruhů srdce“ vnímám i trochu strach. Možná je to strach být přiřazen k objevitelům, ale možná je to taky strach z „odcizení“. To, co je založeno, může mít totiž vlastníka, který pak má k založenému např. autorská práva. Co je objeveno, je bez podobných závazků, Amerika Kolumbovi nikdy nepatřila, i když jí objevil, Newtonovy gravitační zákony nikdy Newtovovi nepatřili, i když jsou po něm nazvány a ani principy, na kterých funguje Kruh srdce nejsou majetkem Teje, máme je totiž všichni zakódovány v sobě. Na co by se mohl vztahovat copyright, je název „Kruhy srdce“ případně na popis jejich modelu, případně by Tej mohl zakázat či povolit užívání svého jména v souvislosti se šířením modelu jinými metodami, než které se mu líbí. Ale Tej je moudrý muž a tohle nedělá a možná by mu bylo jedno i to, o čem teď píšu. A možná že chápe svou roli ještě úplně jinak...

 

HT komunita 2008

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

TOPlist