Věda, víra a prasečí chřipka

25.11.2009 00:00

Bůh prý neexistuje, vědci v něj totiž nevěří nebo ho nepotřebují. Respektuji jejich nevíru, ale ona má jeden zajímavý důsledek. Stále méně lidí věří vědcům. Věříte všemu, co vědci nebo lékaři tvrdí o prasečí chřipce a očkování?

Lékaři a hygienici, čili vědecky vzdělaní lidé, nabádají k očkování proti chřipce, ale obrovské procento lidí jim nevěří. Nevěří, že je vakcína bezpečná, nevěří, že to není všechno jen obrovská mediální manipulace s cílem zvýšit zisky farmaceutickým firmám a pustit nám žilou z našich daní, případně nám dokonce sebrat kus svobody. Internetem kolují fámy a zvěsti a lidé jim věří víc než největším vědeckým kapacitám. Ano, je to všechno iracionální a pavědecké, ale neznám osobně nikoho, kdo by se chtěl nechat dobrovolně očkovat tou jejich vakcínou. Kde se stala chyba?

Další ránu důvěryhodnosti vědy a vědců zasadil skandál s falšováním klimatických dat a manipulováním s výsledky jejich zpracování tak, aby se dokázalo, že se Země otepluje a že za to můžou lidé a to vše s cílem roztočit biliony dolarů. Ano, i vědci jsou „jen lidé“ a touží být slavní a bohatí a nic nedělat, jak to mnozí novináři omlouvají, ale v normálním životě také nedůvěřujeme kdekomu, koho potkáme na ulici a kdo nám začne tvrdit, že zítra bude konec světa. A tak proč vědcům?

Vědci nevěří (v boha nebo něco mimo materiální svět) a dají jen na racionální rozum a exaktnost, ale tímhle dobrovolným omezením ztratili jemné spojení s podstatou bytí a pro mnoho lidí se stali nedůvěryhodnými. Tím, jak se odpojili a izolovali, se dostali na nějakou podivnou cestu do temnot, kde vidina peněz nebo zisku jim ten rozum zatemňuje.

Je zajímavé, že nejepochálnější objevy udělali vědci, když byli chudí jak kostelní myši, ale čím jsou bohatší, tím méně převratných objevů přichází. Co když je to tím, že aby dostali své granty, tak zkoumají jen to, co je známé a bojí se riskovat a zkoumat opravdové tajemno? A tak se bojí objevit něco fantastického? Má pak smysl platit např. Akademii věd? Co když by právě nějaký chudý český vědec přišel na něco, co se nedá objevit ani urychlovačem částic za 700 miliard?

Víra a důvěra mají stejný slovní kořen, ale nejen to. A stejně se to má s nedůvěrou a nevírou. Můžeme věřit lidem, racionálním vědcům, kteří nevěří nám?
 

iDnes 2009

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

TOPlist