Vědecká výchova dětí ve školách?

06.09.2007 00:00

Spolku skeptiků se nelíbí, že za ministerské peníze byl uspořádán seminář, kde nějaký astrolog propagoval jiný přístup k dětem. Podle skeptiků prý pavědecký. Když se podíváme na současné školství a jeho vědecký přístup k dětem, zjistíme, že jeho výsledky jsou značně nevalné. Možná že dokáže dítě naučit vzorce, poučky, definice nebo data, možná trochu rozvine schopnost běhat, kreslit nebo zpívat, ale k tomu nádavkem přidá schopnost lhát, podvádět, šikanovat, ulejvat se, dělat věci na úkor ostatních nebo odkládat problémy místo jejich řešení. Je opravdu tohle to, co očekáváme od školství a učitelů?

Jedna firma ze severní Moravy (https://www.mamenato.cz/www/index.php) nelitovala peněz a sepsala takzvané kompetence pro trh práce, které požadují firmy od svých zaměstnanců. Chtějí kompetenci k efektivní komunikaci, ke spolupráci, k podnikavosti, k flexibilitě, k uspokojování zákaznických potřeb, k výkonnosti, k samostatnosti, k řešení problému, k plánování a organizaci práce, k celoživotnímu učení, k aktivnímu přístupu, ke zvládání zátěže, k objevování a orientaci v informacích, ke komunikaci v cizích jazycích. Vlastně je to přesně to, co chtějí firmy od škol. Dokážou tohle školy své žáky naučit? S tím svým vědeckým přístupem? Ta firma jede na plný obrátky, protože úřady práce na Moravě jsou plný nezaměstnaných, které vyprodukovalo naše školství, protože nemají tyhle kompetence a teď, mnohdy na stará kolena, je získávají na jejích kurzech.

On problém není v žácích, ale v učitelích. Když sami tyhle kompetence nemají, jak je mohou předat dětem? Ono totiž nejde o to si něco o tom přečíst nebo něco se nabiflovat, kompetence je o přímém prožitku, člověk ví, že tu kompetenci má, protože už jí použil ve svém životě. Pokud se ti učitelé na kurzu s astrologem dokázali aspoň zamyslet nad tím, co jim chybí k tomu, aby učili naše děti, rozhodně to nebyly vyhozené peníze daňových poplatníků.


A já chci své děti učit být těmi, kým skutečně jsou, svobodně vyjadřovat to, co cítí a co chtějí od svého života, chci je učit hledat to, co mají společného s druhými lidmi, na čem se můžou shodnout a co mohou dělat společně, chci jim pomoct najít to, co je nejvíc baví a do čeho chtějí dát 100% své energie, síly, inspirace a lásky. Pomůže mi v tom naše školství?

iDnes 2007 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode

TOPlist